- 1 i 3/4 szklanki (250 g) mąki pszennej
- pól łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g masła
- jajko
- 2/3 szklanki (130g) cukru
- półtorej łyżeczki cynamonu
opcjonalnie
-białko do posmarowania ciastek
- dwie łyżki cukru wymieszanego z łyżeczką cynamonu do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać posiekane w kostkę masło,
jajko, cukier i cynamon. Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Gdyby była
sucha i nie chciała się połączyć, należy dodać do niej dwie łyżki
lodowatej wody. Ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera.Piekarnik ustawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-4 mm i wycinać dowolne kształty.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym przy pomocy widelca białkiem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec do zrumienienia ok. 15 minut.
Ciasteczka można przechowywać z szczelnie zamkniętej puszce lub słoju nawet miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz