Łączna liczba wyświetleń

sobota, 18 lutego 2017

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Składniki: 

- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 200 ml śmietany 18%
- ew. gruby lub zwykły cukier do posypania



Sposób przygotowania:


Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ręką kulę z ciasta, włożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie dwie płaskie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko przesmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 st. Na podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto ( lub jego część, resztę chowając do lodówki) na grubość ok. 0,5 - 0,7 cm. Wycinać dowolny kształt ciastek i układać na blaszkach. Posmarować rozmieszanym białkiem i posypać cukrem. Piec do zezłocenia, ok. 10 -15 minut z funkcją termoobiegu lub pojedyncze blaszki bez tej funkcji, każda nieco dłużej.

Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz