- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 200 ml śmietany 18%
- ew. gruby lub zwykły cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło,
żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ręką kulę z ciasta, włożyć na 15
minut do lodówki. W tym czasie dwie płaskie blaszki z wyposażenia
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko przesmarować masłem i
wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 st. Na podsypanym mąka
blacie rozwałkować ciasto ( lub jego część, resztę chowając do lodówki)
na grubość ok. 0,5 - 0,7 cm. Wycinać dowolny kształt ciastek i układać
na blaszkach. Posmarować rozmieszanym białkiem i posypać cukrem. Piec do
zezłocenia, ok. 10 -15 minut z funkcją termoobiegu lub pojedyncze
blaszki bez tej funkcji, każda nieco dłużej.Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz