- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 200 ml oleju (np.słonecznikowego)
- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu
- trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania
- ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu
na krem :
- 300 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać
cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160
st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50
minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy.
Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy.
Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone.
Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce.Smacznego! :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz