masa makowa:
- 300 g zmielonego trzykrotnie maku (można kupić gotowy, zmielony suchy mak, nie w puszce)
- sześć łyżek płynnego miodu
- 70 g masła
- ubite białko
- ok.szklanka bakalii - rodzynek, siekanych orzechów, migdałów, suszonych moreli, skórki pomarańczowej
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
ciasto drożdżowe:
- 3 dag świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 200 ml ciepłego mleka ( ok. 30 st)
- 40 dag mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g stopionego masła
lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:
masa makowa:
Mak zmielić trzykrotnie jeśli niezmielony. zalać wrzątkiem i gotować 10 -15 minut. Odcedzić na gęstym sicie lub ściereczce, odcisnąć z nadmiaru wody. W dużym rondlu roztopić masło z miodem, dodać mak, wymieszać. Spróbować, czy masa jest dostatecznie słodka, ew. dosłodzić miodem lub cukrem.Na końcu wmieszać ubite białko.
ciasto:
Do mleka dodać świeże, pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dwie łyżeczki cukru, dobrze wymieszać, odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do większej miski. Dodać zaczyn z mleka i drożdży, jajka i cukier. Jeśli używamy drożdży instant, wsypujemy je do mąki bez rozpuszczania w mleku. Całość zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką "hak" ok. 10 minut. Dodać stopione masło i wyrabiać aż całe zostanie wchłonięte p
Piekarnik ustawić na 170 st.
rzez ciasto. Gdyby było bardzo rzadkie - dodać trochę mąki, ale niewiele, tyle by ciasto nie było lejące i dało się uformować w kulę. Odstawić w misce pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość, zajmuje to zwykle od 30 minut do 1,5 godziny.
***
Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, solidnie podsypać
mąką. Wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt ok. 50 x 30 cm.
Posmarować możliwie równo masą makową i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w
roladę. Ostrym nożem rozciąć ją wzdłuż, zostawiając ok 2 cm
nierozciętego ciasta (trochę mniej niż na zdjęciach). Przeplatać dwa
paski rozcięciem na wierzch, trochę jak przy pleceniu warkocza.
Uformować z ciasta kółko, skleić brzegami.Wstawić do rozgrzanego
piekarnika na ok. 35- 40 minut. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.Cukier puder wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny. Należy dodać go tyle, by wymieszana masa miała konsystencję gęstej śmietany. Polać ciasto, udekorować kawałkami włoskich orzechów lub skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz