- szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
do nasączenia:
- dwie szklanki przegotowanej, osłodzonej wody ( ok. 1- 1,5 łyżki cukru) z sokiem z małej cytryny i kieliszkiem wódki lub spirytusu
na krem jagodowy:
- 30 dkg jagód
- 500 ml waniliowego lub śmietankowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki żelatyny
- łyżka cukru
na wierzch tortu, do dekoracji :
- 200 ml słodkiej, schłodzonej śmietanki 30 - 36%
- 200 ml schłodzonego sera mascarpone
- dwie łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustawić na temp. 160 st. Oddzielić żółtka od jajek, uważając,
żeby żółtko nie dostało się do białka, uniemożliwi to ich ubicie. Obie
mąki wymieszać ze sobą. W większym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli
na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, powoli dosypać cukier, po dwie
łyżki na raz. Odłożyć mikser i dodawać po jednym żółtku delikatnie
mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Mąkę przesiać przez sito,
by była napowietrzona. Robię to porcjami, nad miską z pianą, po każdej
porcji mieszam delikatnie do połączenia składników. Chodzi o to, żeby
piana nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Gdy
masa już wymieszana, dno tortownicy wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru
do pieczenia, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 - 40 minut. Można sprawdzić czy
ciasto upieczone, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty
suchy - ciasto jest gotowe. Wyjąć z piekarnika i rzucić razem z blaszką z
wysokości ok. 60 cm na podłogę. Spowoduje to wydostanie się z niego
gazów i pary wodnej, które pozostawszy w nim skropliły by się i
spowodowały nierówne opadnięcie ciasta. Ostudzić całkowicie w uchylonym
piekarniku, okroić brzegi nożem, przekroić ciasto na trzy blaty.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Jagody zblendować z cukrem na mus, dodać do serka homogenizowanego, miksując całość, wlać cienką strużką wymieszaną dobrze żelatynę. Odstawić na kilka chwil do lodówki do lekkiego stężenia, by podczas smarowania biszkoptu krem się nie rozlewał. Odłożyć łyżkę kremu do dekoracji.
Ułożyć pierwszą część ciasta na paterze, nasączyć 1/3 cytrynowego ponczu, rozsmarować 1/2 musu jagodowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć, rozsmarować drugą część kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Śmietanę ubić na sztywno (niezbyt długo, by nie przebić i nie zrobiło się z niej masło), pod koniec dodać cukier i wmieszać ser mascarpone. Wysmarować kremem boki i wierzch tortu. Na bokach można postawić kropki z jagodowego musu, przy rozsmarowaniu dadzą marmurkowy efekt. Część jasnego kremu przełożyłam do dekoratora z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i robiłam spiralki, powstał kształt w rodzaju różyczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz