wszystkie składniki muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę
- ok. 0,7 kg dyni (waga po obraniu)
- połowa pomarańczy
- 130 g miękkiego masła
- dwa małe kieliszki rumu (lub kilkanaście kropli ekstraktu rumowego)
- 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 6 jajek
- 100 g zmielonego maku ( można kupić w marketach gotowy, zmielony, w plastikowych woreczkach, nie ten z puszki)
- 150 g posiekanych migdałów
- ew. 2 łyżki siekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 szklanki mąki
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. cukier puder do posypania wierzchu po upieczeniu
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do
rondla, skropić sokiem z połowy pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień,
mieszać aż dynia będzie miękka, a sok odparuje. Ostudzić ( wstawiam do
drugiego garnka z zimna wodą) i zblendować na mus. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Masło pokroić w kostkę, ucierać kilka chwil z cukrem, aż się połączą. Ucierając dawać po jednym żółtku. Następn
Ciasto można przełożyć lub posmarować jego wierzch dżemem brzoskwiniowym.
ie wlać mus z dyni, dodać mak, siekane migdały, skórkę otartą z połowy pomarańczy (tylko pomarańczową część). W masę porcjami wsypać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać w ciasto, całość przelać do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec dotąd, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie suchy. W płaskiej formie, niewysokie ciasto piekło się 30 minut. W keksówce lub tortownicy potrzebuje więcej czas, ok. 40 - 55 minut.
Smacznego!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz