- półtorej szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g prawdziwego masła (bez oleju)
- pół szklanki cukru ( 100g)
- jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki sezamu ( ok. 100 g )
Sposób przygotowania:
Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie
mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć
na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić
bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku. Masło pokroić
w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i
większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść
ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany
lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy.
Obtoczyć go w pozostawionym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i
ciasteczka będą bardziej kruche. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pokroić ciasto nożem na ok.
półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze. Wstawić do całkowicie
rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić
na kratce do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie,
sztywnieją po ostudzeniu. Smacznego! :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz